Särskolan i Luleå krymper

Efter många om och men är det nu klart att det blir kraftiga nedskärningar inom särskolan i Luleå. Den socialdemokratiska majoriteten i barn- och utbildningsnämnden har nu klubbat igenom ett förslag om att nästa års budget skärs ner med 4,5 miljoner jämfört med årets.

Nedskärningskraven blev dock inte blev lika tuffa som i ursprungsförslaget eftersom elevantalet samtidigt sjunker och besparingen då alltså blir mindre räknar per elev. Tar man hänsyn till detta blir den faktiska neddragningen omkring två miljoner på verksamheten, vilket ändå innebär att sex-sju  personer kan förlora jobbet till hösten.

Men samtidigt som det finns en lättnad över det faktum att sparkraven inte blev lika stora som väntat tycker särskolechefen, Svenerik Malm, att Luleå kommun borde värna mer om särskolans verksamhet.

– Jag anser att en rik kommun av Luleås storlek borde vara stolta över en verksamhet med hög kvalité och kompetent personal.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".