Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent i Norrbotten.

Fler norrbottningar anmäler tjuvfiske

Antalet anmälningar om tjuvfiske har ökat rejält det senaste året. Det gäller fiske i laxälvarna och i fjällen men mest har anmälningarna ökat om tjuvfiske vid kusten. Det säger Dan Blomkvist, fiskekonsulent på länsstyrelsen.

– Det har blivit speciellt tydligt nu under våren efter att vi hade en informationskampanj om vilka regler som gäller och då fick många upp ögonen om att det fanns nånstans dit man kunde höra av sig om man misstänkte tjuvfiske, säger Dan Blomkvist.

Exakta siffror på hur många ärenden om tjuvfiske som kommit till länsstyrelsen finns inte men enligt Dan Blomkvist har det blivit en rejäl ökning. Efter det att tipsen tagits emot så blir det någon av de 70-tal tillsynsmännen som länsstyrelsen har som får kontrollera om tjuvfisket fortfarande pågår.

Möjligheterna att bevaka om det tjuvfiskas är begränsade även om det till i år kom ett tillskott för att kontrollera fisket vid kusten, men därför är tipsen extra viktiga.

– Tipsen är mycket värdefulla i vissa fall är de våra ögon, säger Blomkvist.

Anledningen till att andelen tips om tjuvfiske har ökat beror på att folk blivit mer medvetna om konsekvenserna. Intrycket är att folk oftare går och retar sig på om de misstänker att det är tjuvfiske och därför anmäler.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".