Mikaela Edman, Tunaskolan i Luleå, deltog i klimatexperimentet på Tunavallen.

Satellit tog bra bilder

Det var spännande för eleverna i åttan på Tunaskolan i Luleå, den där majdagen då två satelliter skulle passera på exakta klockslag strax efter 12.00 på dagen. Det var klart väder och nu visar det sig att bilderna Nasa-satelliten tog på planen lyckades.

Runt det 400 kvadratmeter stora vita skynket på marken stod eleverna och personal från Teknikens Hus. På ett 20-tal ställen i världen gjorde elever likadant klimatexperiment.

Men det blev inte användbara bilder från alla håll, men bilderna från Luleå blev lyckade. Bilder togs från 705 kilometers höjd av satelliten Terra, från Nasa, amerikanska rymdorganet, och nu ska de analyseras så att man ser hur vita och mörka ytor reflekterar värme. När vita ytor försvinner, alltså polarisarna smälter, så ändras temperaturbalansen i världen. Påföljderna blir klimatförändringar, jorden får högre temperaturer, öknar breder ut sig, havsnivån stiger, tundran får träd med mera.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".