Stängt på Missbruks- och beroendeenheten

Under den värsta perioden håller Missbruks- och beroendeenheten i Luleå och Boden stängt. Men Bengt- Ove Sandström på Länkarnas Riksförbund i Luleå är rädd att fler människor kommer att supa och knarka ihjäl sig i sommar.

Missbruks- och beroendeenheten i Luleå brukar i normala fall vara stängt i juli. Men i år pågår ett omfattande reparationsarbete av Vuxenpsykiatrins lokaler i centrala Luleå och därför håller man stängt till 11 september. Nära en och en halv månad längre.

Enligt Bengt- Ove Sandström är sommaren den värsta tiden för en missbrukare. Många som varit nyktra och drogfria under vintern faller tillbaka i sitt missbruk under sommaren.

- Det är svårt att säga vilka konsekvenser det kommer att få men min personliga uppfattning är att fler kommer att dö i sommar.

Bengt- Ove Sandström ser Missbruks- och beroendeenheten som en del av många andra aktörer för att hjälpa missbrukare.

- Det borde finnas något att falla tillbaka på. Man kan inte bara stänga igen. För mig låter det som att de bara tittar på kronor och ören och inte på människan.

Under tiden som enheten håller stängt hänvisas de hjälpsökande till primärvården eller till Sunderby sjukhus.

Ellika Nilsson SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".