Rita Poromaa (s) ordförande i socialnämnden i Gällivare

Misslyckad annonsering efter familjehem

Gällivare kommun har fortfarande problem med att hitta familjehem till de ensamkommande flyktingbarn som de lovat Migrationsverket att ta emot. Trots flera annonser så har ingen familj visat intresse. Om de inte lyckas få familjehem via annonser så måste de nu se om det finns andra möjligheter.

- Vi får göra en uppföljning till hösten och se om vi kan hitta andra vägar, säger Rita Poromaa (s) ordförande i socialnämnden i Gällivare.

I januari skrev Gällivare kommun under avtalet med Migrationsverket där de skulle ta emot fem ensamkommande flyktingbarn. Men trots ett flertal annonser så är intresset svalt bland gällivareborna att bli familjehem. Endast två tidigare familjehem har anmält sitt intresse att ta emot ett barn eller ungdom som kommit ensam från orolig tillvaro. Inget nytt hem har anmält sitt intresse. Vad det beror på att svårt att veta men Rita Poromaa har en teori.
 
- Jag tror det beror på att man inte vet vad det innebär, säger Rita Poromaa.

Om nu inte Gällivare kommun kan ta emot några ensamkommande flyktingbarn trots att de lovat så är det ett misslyckande.

- Jag tycker att det är viktigt att kunna ställa upp för barn och ungdomar som har det tufft och de här ungdomarna behöver en vanlig familj. Därför skulle det vara ett misslyckande om vi inte kan lösa problemet, säger Rita Poromaa (s) ordförande i socialnämnden i Gällivare.

Eleonor Norgren SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".