Peter Björk, vd Ferruform.

Ferruform: Mer produktion, men inte fler jobb

Lastbilsjätten Scania har presenterat sina planer på att öka produktionen av lastbilar och bussar till det dubbla inom sju år. Nu görs 80 000 fordon per år, mest lastbilar.Målet är 150 000.

Utvecklingen påverkar positivt Ferruform i Luleå, som är ett helägt dotterbolag till Scania. Men att anställa fler än de 700 som arbetar där i dag är inte aktuellt.

Ferruform i Luleå gör sidobalkar och bakaxelbryggor till Scanias lastbilar bland annat. Företaget är ett av Luleås största industriföretag med 1,2 miljarder i årsomsättning. Och det har gått från klarhet till klarhet. Peter Björk, vd på Ferruform i Luleå:

- Det här är ju fantastiskt kul. Vi får ju jobba nu med visioner som är positiva. Vi har faktiskt fördubblat antalet fordonssatser,  från tre fordon producerade per år och anställd 1990 till sju fordon per anställd i dag. Det ska vi nu göra en gång till.

- Nu kommer vi att fortsätta att investera i teknologi som tar bort flaskhalsar. Och vartefter vi hittar lösningar där vi kan lägga ut lämplig produktion på andra företag som gör det bättre än oss själva, så gör vi det också, säger Peter Björk.

Men han lovar inte att den ökande produktionsvolymen framöver ska ge fler jobb.

- Vi behåller den styrka vi har och gör mer per anställd, säger Ferruforms vd Peter Björk, som inom kort slutar sitt arbete i Luleå och flyttar till nytt chefsjobb i Argentina.

                                        Inger Marklund SR/Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".