Radar i Abisko följer flyttfåglar

En målföljande radar finns uppställd vid Abisko naturvetenskapliga station för att följa flyttfåglarna som nu anländer. Till hösten följs deras avfärd från norra Sverige. I Abisko pågår ett tvåårigt projekt för att studera flyttfåglarna.

- Tanken är att vi ska kunna utforska fågelrörelserna över Nordkalotten, men också väldigt noggrant kartlägga flyghastigheter, flygriktningar och flyghöjder. För att förstå hur det här är möjligt, hur fågeln påverkas och hur själva flyttningsresan går till, säger Håkan Karlsson som är doktorand vid avdelningen för zoologisk ekologi vid Lunds universitet.

En liten fågel kan flytta 700 mil från norra Sverige till Afrika, en resa som är mycket krävande för fågeln. För många fåglar är just Abisko slutstationen för flytten och det är en stor anledning till att studien utförs där. Flyttfågelstudien pågår för andra och avslutande året. Ett av resultaten är vissheten om att fåglar anländer till Abisko från flera olika håll.

- En konkret sak som vi tycker är väldigt spännande är att fåglarna som når norra Lappland kommer in från olika håll. Fåglar kommer in både från Bottenvikens håll och från norska kusten. Det är någonting man kanske anat förut, men nu kan vi se det svart på vitt, säger han.

Studierna av flyttfåglarna kan också visa hur fåglarna påverkas av klimatförändringarna och årstidsförskjutningarna. Och påverkas inte bara på platser där fåglarna stannar en längre tid, utan också där de gör ett kortare uppehåll för att vila och äta under sin långa resa.

- Även om detta är grundläggande studier av flyttningsbeteende så är det en viktig del när man försöker dra större slutsatser. Till exempel kan klimatförändringar göra att det blir svårt att ligga i fas med de olika topparna i tillgången på föda, säger Håkan Karlsson.

                                       Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".