Bristande brandskyddskontroller i länet

Flera år efter att den nya lagen för utökat brandskydd trätt i kraft är det fortfarande få av länets kommuner som helt och hållet lever upp till de nya kraven. Det visar en särskild genomgång som länsstyrelsen har gjort. Den nya lagen kräver att alla eldstäder som överhuvudtaget används ska kontrolleras ur brandskyddssynpunkt med ett visst intervall.

Bara tre av fjorton Norrbottenskommuner klarade de tuffaste kraven till punkt och pricka.

Karin Börjesson är chef för länsstyrelsens enhet som har ansvaret för att brandskyddskontrollerna efterlevs, och hon beklagar att det ser ut så här.

- Ja det är ju klart man klarar inte lagens krav. Samtidigt ser vi det som positivt att man har uppmärksammat den här frågan och man jobbar för att hitta lösningar på det, säger hon.

Enligt kommunerna själva handlar det om att det från början funnits för få särskilt utbildade sotartekniker i länet på de sotarfirmor som har kommunernas uppdrag att utföra de nya, och rätt så omfattande genomgångarna av brandskyddet hemma hos villaägare eller ute på företag.

Länsstyrelsens genomgång visade att det egentligen bara var Luleå, Piteå och Boden som under lagens första tre år helt och hållet eller nästintill klarade av att ha gjort en första kontroll av de eldstäder som ska kontrolleras med det tätaste intervallet, det vill säga vartannat år. Det handlar om värmepannor som eldas med fast bränsle, och även till exempel braskaminer som används till uppvärmning.

För helåret 2007 och även i prognosen för 2008 redovisar de flesta kommuner rejält förbättrade siffror till Räddningsverket. Men trots det släpar kontrollerna fortfarande efter på flera håll. Åtminstone om man tittar på de eldstäder som ska kontrolleras vartannat år, dvs de som används mest och därmed är störst brandrisk med.

I till exempel Pajala räknar kommunen med att bara 851 av närmare 1300 eldstäder kommer att ha blivit genomgångna under 2007 och 2008. I Gällivare beräknas 915 av drygt 1900 eldstäder att ha kontrolleras under 2007-2008. ’

Anna Torgnysdotter SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".