1 av 3
2 av 3
Sila-projektet i Narvik.
3 av 3
Marcus Petäjäniemi, verksamhetschef Logistik LKAB

Stora investeringar av LKAB i Narvik

I skuggan av de stora investeringarna i ett nytt kulsinterverk i Kiruna gör LKAB miljardsatsningar i transporterna av järnmalmen. Det handlar om totalt fyra miljarder kronor i logistiksatsningar fram till år 2010, bland annat på tio stora silos i Narvik.

Det innebär bland annat nya lastningsanläggningar i Kiruna och nya lok och vagnar. Till exempel kommer de nya malmtågen att bli 750 meter långa i stället för 450 meter som de är idag.

- Det är ju helt enkelt för att vi ska kunna matcha alla våra produktionsökningar och får en effektiv logistikapparat, säger Markus Petäjäniemi, verksamhetschef för Logistik och Infrastruktur inom Enhet för Teknik och Affärsutveckling hos LKAB.

I Narvik blir det investeringar på en och en halv miljard kronor i nya anläggningar. Det innebär satsning på tio stora och 60 meter djupa silos, där malmen sedan ska lagras för senare transport ut till kajen och båtarna. Den nuvarande öppna lagringsplatsen för malmen avvecklas. Allt ska vara klart i september nästa år.

Satsningen innebär också bättre miljö, säger Markus Petäjäniemi verksamhetschef för Logistik och Infrastruktur inom Enhet för Teknik och Affärsutveckling hos LKAB.

Niklas Jälén SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".