Dieselhärvan i rätten

På måndagsmorgonen inleddes tingsrättsförhandlingarna i den så kallade dieselhärvan som handlar om att röd finsk diesel har förts in i Sverige på ett olagligt sätt. 14 förhandlingsdagar är avsatta för åtalet som omfattar 16 personer.

Det var den 12 februari som polisen, tullen och Skatteverket gjorde tillslag mot en rad personer som misstänktes för att ha handskats med diesels på ett olagligt sätt.

I samband med avslöjande greps tio personer och där det fanns förgreningar till den kriminella världen. Anledningen till att myndigheterna börjat granska verksamheten var misstanken om att det fördes in stora mängder röd diesel som inte skattades för och som såldes vidare. Enligt beräkningar ska det handla om undanhållna skatter på 150 miljoner kronor för den diesel som under åren har förts in olagligt.

Efter tillslaget den 12 februari är nu den första utredningen klar. Aino Alhem från internationella åklagarkammaren i Stockholm leder utredningen som troligtvis kommer att leda till fler åtal.

I dag ska tingsrätten i Luleå ta sig en den första utredningen som omfattar 16 åtalade personer.

Det är en 37-årig huvudman från Överkalix som åklagaren anser har gjort sig skyldig till att ha fört in dieseln, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. 37-åringen ska ha fört in 779 000 liter diesel som han inte skattat för. Sammanlagt rör det sig om undanhållna skatter på cirka 4,8 miljoner kronor.

Av de övriga 15 personerna som är åtalade ska ha en ha gjort sig skyldig till att ha transporterat dieseln och 14 personer ha köpt den olagliga dieseln.

Åklagare Aino Alhem har åtalat för brott som är begångna under tiden 1 januari 2006 till 12 februari 2008 och till sin bevisning har hon bland annat plastdunkar och tankar där dieseln ska ha förvarats, lastbilar som har kört dieseln och kopior av annonser.

Men också vittnesuppgifter från poliser som sett när bränslet tankats i Finland.  Information finns också om en rad tankningar som är gjorda oktober 2007 till januari 2008 och som visar att det tankats mellan 2500 och 7400 liter vid 35 tillfällen.

Tingsrätten har avsatt 14 förhandlingsdagar för dieselhärvan.