Miljardinvesteringar i biltest

Idag presenterar Näringsdepartementet sin slutrapport för hur bil och komponenttestnäringen ska utvecklas i övre Norrland. Generellt sett är det en positiv bild som målas upp för den här näringsgrenen. Men det finns orosmoln.
Biltestbranchen har växt med 700 procent under en tioårsperiod, och bedöms fortsätta att växa kommande år. I regionen som idag sysslar med biltestning beräknas investeringar den kommande treårsperioden i boende, banor och infrastruktur uppgå till närmare en miljard kronor. Utnyttja regionala stöd I slutrapporten, som är gjord av regeringens specielle förhandlingsman i biltestfrågor, Carl-Johan Korsås, finns det funderingar runt de regionala stödens inriktning. I dag är det bara enskilda företag som kan få dom regionala företagsstöden. Men utredare Korsås, som ser att dom små kommunerna i norr som avfolkas har allt svårare att upprätthålla samhällsservicen kanske borde kunna omfattas av den här typen av stöd. Vid till exempel allmänna investeringar i kommunikationer, boende, bredband eller mobil kommunikation skulle det vara bra om de regionala företagsstöden kunde nyttjas. Utbyggnad av landningsbanan i Arvidsjaur, förbättringar i mobiltelefontrafiken, nya utbildningar, att öka andelen utländska investerare i norra Sverige och att säkra stora markytor för kommande utbyggnader av testbanor och anläggningar, är annat som finns med i den slutrapport som nu lämnas till regeringen från biltestutredaren Carl-Johan Korsås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".