Satellitbilder i miljöarbetet

Uppdaterad 16:05
Världens första databas med satellitbilder från tre decennier invigdes i dag i Kiruna. Satellitbilderna kan hjälpa forskare att kartlägga klimatförändringar, men databasen är även öppen för privatpersoner som vill studera sin hemmiljö.

600 satellitbilder från hela Sverige, från 70-talet fram till i dag. Det är innehållet i Lantmäteriets nya nationella databas Sacces som i dag blev tillgänglig för allmänheten. För första gången samlar Lantmäteriet satellitbilder som inte bara visar hur det svenska landskapet ser ut i dag, utan också hur miljön har förändrats över tid.

– Så vitt vi vet är vi först i världen med just den här funktionen, säger Jörgen Hartnor, projektledare på Lantmäteriet i Kiruna.

Den nya databasen som administreras från Lantmäteriet i Kiruna gör det möjligt för forskare att kartlägga klimatförändringar, men också för privatpersoner att studera hur närmiljön kring ens sommarstuga förändrats genom åren. Satellitbilderna är från hela landet och finns kostnadsfritt på Internet.

– Det är för alla som är intresserade av att följa landskapets förändringar ska ha nytta av den här databasen. ”The sky is the limit” när det gäller att komma på användningsområden, säger Jörgen Hartnor.

Naturvårdsverket, Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen, SMHI och Sveriges Lantbruksuniversitet har samarbetat med Lantmäteriet för att ta fram den nya databasen