Dyr skolnedläggning

Sameskolstyrelsen lägger ner sameskolan i Lannavaara för att spara pengar. Men enligt föräldrar till barnen så kommer det att finnas kostnader för sameskolstyrelsen även efter nedläggningen.

Det är specialfastigheter som har hyresavtal med sameskolstyrelsen, men de vill inte kommentera hur mycket nedläggningen kommer att kosta. Men enligt beräkningar som ekonomen Lennart Albinsson och föräldern John- Tomas Påve har gjort kommer nedläggningen att kosta 5 miljoner kronor.
– Jag anser att det är horibelt att stänga en skola för att spara pengar men i slutändan visar det sig att det blir dubbelt så dyrt som driften under ett år på skolan.

Monika Harr Sandström är chef på sameskolstyrelsen och hon säger att hon inte vet något om några extra kostnader för sameskolan när man måste avbryta hyresavtalet med fastighetsägaren. Hon medger däremot att hyran för skolbyggnaden kommer att kosta även efter nedläggningen.

I veckan har föräldrar, lärare och rektor haft möte med sameskolchefen Britt Sara Allas Labba och enligt föräldern John- Thomas Påve har hon framfört till styrelsen att nedläggningen kommer att kosta 7, 5 miljoner kronor.

Marit Kuhmunen SR Sameradion/SR Norrbotten