Sänkt straff för misshandel i fjällen.

En av de två män som dömdes till ett års fängelse i tingsrätten för grov misshandel av en kvinna i Arjeplogsfjällen fick sitt straff sänkt till åtta månader av hovrätten. Det var den den äldre av männen, pappan, som fick straffet sänkt. Den 44-årige sonens straff på ett år fastställdes av hovrätten. Anledningen till straffsänkningen var att hovrätten tog hänsyn till mannens ålder, som snart är 74 år, och hans hälsotillstånd.

Det var i slutet av april förra året som de två männen misshandlade en kvinna svårt i en stuga i Arjeplogsfjällen. Det som var planerat att bli en trevlig fjällvistelse i en fjällstuga sju kilometer från bebyggelsen slutade i stället med ett grov misshandel av en kvinna-  där de två männen  en far och en son nu dömts till fängelse i åtta månader respektive ett år.

De tre personerna, den 73 årige pappan  hans 44-årige son och hans tidigare sambo men som han fortfarande hade ett förhållande med, hade det trevligt på kvällen i stugan när det hela urartade. Enligt kvinnans berättelse vaknade hon av att de två satt och drack och viskade och som hon uppfattade pratade illa om henne. Kvinnan gick och borstade tänderna och när hon kom tillbaka fick hon höra att hon skulle packa ihop och sticka. Då började en drygt en timme lång misshandel med slag och hot om strypning med ett spännband dragen bakom en skoter.  Kvinnan lyckas sen ta sig ut från stugan med skor men utan mössa och jacka och gömma sig i en kallkälla. Därifrån hade hon kontakt med polisen per telefon till dess att de kom med polishelikoptern.

De båda männen berättelse bekräftar att de bråkat men männen har en annan och lindrigare bild av bråket. Bland annat så säger den äldre mannen att kvinnans berättelse inte är sann.

När tingsrätten gjorde sin bedömning så sa den att de skador på kroppen som kvinnan fått och som styrks av rättsintyget visar att det var omfattande och varierande misshandel. Men att det allvarligaste var spännbandet som de två männen vid flera tillfällen trädde över huvudet på kvinnan och drog åt så hårt att hon svimmade och hotade med att släpa henne efter skotern.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning och menar att det att misshandeln vittnar om råhet och hänsynslöshet och att det varit så farligt att det är att bedöma som grov misshandel.

Påföljd

När det gäller påföljden så ändrar hovrätten tingsrättens dom och sänker straffet för den snart 74-årige mannen. Som anledning anger rätten att straffvärdet för grov misshandel visserligen är ett år men att hänsyn bör tas till mannen ålder och hans åldersrelaterade problem med hälsan.  

Eleonor Norgren, SR Norrbotten 

eleonor.norgren@sr.se