Ny lösning för Pajalaflyget diskuteras

Tornedalskommunerna planerar just nu en helt ny lösning för det reguljära flyget till Pajala samtidigt som pengar söks till en utbyggnad av flygplatsen.
Vid nästa upphandling av flygtrafik med statliga Rikstrafiken planerar tornedalskommunerna att lägga fram ett nytt alternativ för flyg till Pajala, berättar Jukka Niskala som är flygplatschef i Pajala. Det handlar om en direktflyglinje från Pajala till Arlanda via finska Kemi. Alternativet gör att man kan locka fler resande från Övertorneå och Haparanda till den nya flygrutten, tror Niskala, eftersom det är betydligt närmare till Kemi än till Luleå. Den möjligheten skulle förmodligen också lösa de låga passagerartal som Pajalas flygplats idag dras med tror Jukka Niskala. Den nya flyglinjen skulle kräva en utbyggnad av flygplatsen i Pajala och det finns ytterligare skäl till det enligt Jukka Niskala eftersom många charterflyg vill landa i Pajala då flygkapacieten i norra Finland är hårt utnyttjad. - Vi har haft förfrågningar både från flygplatsen i Kittilä och operatörer om vilka planer vi har på att förlänga banan, säger han. Det handlar om säsongstrafik och mellan 30 och 40 charter som vill landa i Pajala. I Länsstyrelsens förslag till plan för infrastruktur de närmaste 10 åren, som på fredag ska presenteras för länsstyrelsen styrelse, finns i det gynnsammaste alternativet, en utbyggnad av Pajalas flygplats med som en prioriterad åtgärd. Det innebär isåfall att banan förlängs och breddas vilket ger möjlighet för tung jettrafik. Men det återstår vissa finanieringproblem enligt Jukka Niskala som tror att utbyggnaden möjligen kan bli av 2006 eller 2007. Leif Nyberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".