Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få åtgärder trots stor elevminskning

Om bara fem år kommer Norrbotten ha tappat en sjättedel av sina grundskolelever. Ändå är det än så länge bara ett fåtal skolor som är utpekade för nedläggning visar en kartläggning som Norrbottensnytt gjort.
En samlad bedömning blir att att många av länets kommuner skjuter de svåra besluten framför sig. I Gällivare där minskar grundskoleeleverna från 2400 till 1750 på fem år - det innebär en 27 procentig minskning. I Överkalix minskar elevantalet från 462 till 315: 32 procent minskning. I Jokkmokk går antalet elever ner från 791 till 567 och det motsvarare en minskning på 29 procent.... Barnkullarna minskar dramatiskt Det kommer alltså bli stora bli stora förändringar i skolans värld på många håll i länet när barnkullarna minskar rätt dramatiskt närmsta åren. I hela länet just nu 6 skolor som lägger ner till sommaren. Ytterligare 7 stycken skolor - varav 6 stycken i Kalix och en i Niemisel utanför Luleå - har nedläggningshot hängande över sig även om politiska besluten inte är fattade ännu. Helhets syn saknas I så gott som alla kommuner pågår översyner, alltså man går igenom hur läget kommer se ut på sin egen ort och funderar över eventuella åtgärder - men någon samlad helhetssyn över den stora minskningen av skolbarn i länet finns inte. Inte ännu. Per Lavander, ordförande för Kommunförbundet i Norrbotten, samverkansorganet för länets fjorton kommuner, säger i en kommentar till siffrorna att han tror att det finns en uppbar risk för många nya skolnedläggningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".