Dyrt vatten för hyresgäster i Jokkmokk

De som bor i hyreslägenhet betalar ett lägre literpris för sitt dricksvatten än de som bor i ett eget hus, visar statistik från Svenskt vatten. Lägsta literpriset betalar hyresgäster i Stockholm, Västerås och Huddinge med ett öre litern, hyresgästerna i Jokkmokk får däremot betala 4,4 öre litern.

Villaägarna i Solna och Botkyrka har det lägsta literpriset för sitt vatten, de betalar 1,6 öre per liter jämfört med 5,4 öre per liter som är det hösta priset som villaägarna i Lessebo i Småland får betala.

Lägsta literpriset för sitt vatten betalar hyresgästerna i Stockholm, Västerås och Huddinge som får betala ett öre litern medan hyresgästerna i Jokkmokk som har det dyraste vattnet för betala 4,4 öre per liter.

Årets statistik från Svenskt vatten visar att den genomsnittliga årskostnaden för en normalvilla är 4 336 kronor. Billigast i Sverige är Botkyrka kommun där årskostnaden är 2 370 kronor.

För en lägenhetsinnehavare är den genomsnittliga årskostnaden 2 735 kronor, där Västerås stad är billigast med 1 322 kronor.