Kiruna

Projekt för drogfria ungdomar på festival

Sommar och festivaler innebär också mer ungdomsfylla, som under årets varma månader sjunker allt lägre ner i åldrarna. Både Kirunafestivalen och Luleåkalaset följer nu Piteå dansar och ler och försöker få fler ungdomar drogfria i festivalvimlet.

Drogfri exit som projektet heter går ut på att låta ungdomar mellan 13 och 17 år skriva ett kontrakt med sina föräldrar om att gå hem drogfria från festivalen.

Garbriella Andersson, drogsamordnare på Kiruna kommun säger att de vill skapa en diskussion kring alkohol och droger.

- Vi vill att färre ungdomar dricker, men också att fler föräldrar tar en diskussion med sina barn och ungdomar, säger Gabriella Andersson.


- Det är ett förebyggande arbete, vi har inte haft så där jättestora problem med ungdomsfylla under Kirunafestivalen, men vi vill inte att det i framtiden ska bli så.

Ungdomarna testas både när de går in på festivalområdet och när de går hem. De som inte varit alkoholpåverkade får ett pris i form av två biobiljetter från festivalarrangörerna. 
Når man inte bara de som redan är ganska städade och som ändå inte hade tänkt dricka?
- Det  är jättesvårt att säga om vi bara når begränsade målgrupper, men varje person som vi når är en vinst i sig, säger Gabriella Andersson.

I Kiruna har man under hösten märkt att allt fler ungdomar börjat använda hasch. Debutåldern får droger ligger kring 16 år, medan den vanligaste åldern för att debutdricka alkohol är i sjunde klass. Drogfri exit riktar sig framförallt mot ungdomarna i 16- och 17-årsåldern, eftersom det är de som i högre grad provar droger och dricker alkohol under festivalen.
Under Luleåkalaset i slutet på juli och början av augusti upprepas Drogfri exit i Luleå. 


Elin-Anna Labba SR Norrbotten