Sommarjobb- en vinstlott?

Rekordmånga har sökt sommarjobb i Norrbotten. På nästan varje arbetsplats, har sommarjobben ökat något, men ansökningarna har ökat mycket mer. På SSAB Tunnplåt i Luleå sökte 1. 800 till de 350 jobben. I Haparanda-Torneå ville 355 arbeta på Ikea. Men bara 75 fick sommarjobb. Till friluftsmusèet Hägnan, Luleå sökte 450. Bara 12 fick börja.

Så fortsätter det... Att få ett sommarjobb på många ställen, det är som att dra en vinstlott. Och så här är det trots att ungdomsarbetslösheten i Norrbotten är på väg neråt.

Månadsskiftet maj/juni var det 4 300 öppet arbetslösa, arbetssökande ungdomar i Norrbotten. Plus 3 285 arbetssökande ungdomar i olika program (studier mm) i Norrbotten Nu har siffrorna förbättrats något eftersom sommarjobben har anställt en del av dem.

– Arbetslösheten har minskat för ungdomar, men inte i lika hög grad som för övriga grupper. Det har mycket att göra med att en stor del av ungdomarna har ingen yrkesutbildning, hoppat av gymnasiet osv... , säger Göran Nilsson, områdeschef på arbetsförmedlingen i Luleå.

Men hur kommer det sig att så många söker sommarjobben? –Det är många feriesökande skolungdomar som söker jobb där det inte är formella krav som ställs, säger Göran Nilsson.

I Norrbotten är det framför allt ett område, Kiruna, som inte har fått så många sökande på sommarjobben. Där finns Norrbottens lägsta arbetslöshet. Ett exempel är LKAB , Kiruna, som har knappt fått tillräckligt många sökande till sina 300 sommarjobb, uppger Arbetsförmedlingen.

Här några exempel på hur många som sökt:

* 1.800 sökte till SSAB Tunnplåts 350 sommarjobb, i Luleå.

* 1.200 sökte till Pite havsbads anläggning och 100 sommarjobb.

* 2.000 har sökt de 500 sommarjobben som Luleå kommun har i sociala omsorgen. (förutom skoljobben som de förmedlar)

* Till turistbyrån i Kyrkbyn, Gammelstad, har 64 sökt de 4 jobben i sommar.

* Kyrkogårdsförvaltningen i Gammelstad, Nederluleå, fick 100 ansökningar till 10 jobb.

* Media är populärt. till tidningens Norrländska Socialdemokraten sökte 200 de 15 journalistjobben.

* Friluftmusèet Hägnan , Luleå fick 450 ansökningar till 12 sommarplatser.

* Ikea, Haparanda-Torneå har fått 355 som sökt till 75 sommarjobb.

Inger Marklund SR Norrbotten