Jokkmokk får asylboende för barn

På måndagen öppnar ett nytt asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Jokkmokk. Migrationsverket har slutit ett avtal med Jokkmokks kommun, som under 2008 tar emot åtta flyktingbarn.

I väntan på besked om de får stanna i Sverige eller inte kommer åtta flyktingbarn att bo på det nya asylboendet i centrala Jokkmokk. Asylboendet har öppet hus för kommuninvånarna i dag. Redan under veckan öppnar de dörrarna för ensamkommande barnen.

Vladislav Viddi, chef på gruppboendet säger att de flesta är pojkar i åldern 15 till 18 år.

- Enligt den statistik vi har från Migrationsverket kommer de flesta vara från Somalia, Irak och Afghanistan.

Jokkmokks kommun har ett avtal med Migrationsverket till och med december i år, men enligt Vladsislav Viddi kommer kommunen arbeta för att få behålla asylboendet. Åtta personer arbetar på boendet och kommunen har under försommaren annonserat efter gode män till de ensamkommande barnen. Vladislav Viddi säger att intresset varit förvånansvärt stort.

Förutom att ge barnen tak över huvudet ska boendet erbjuda dem ett vardagligt och stimulerande liv, menar Vladislav Viddi. Det innebär allt från simträningar och matlagningskvällar till möjligheter att gå i skola.

- Oavsett vad som händer med deras utredning ska de få med sig pedogiska verktyg som de kan tillämpa i sitt fortsatta liv. De ska känna sig så pass självständiga att de kan ha eget hushåll om de stannar i Sverige.