Fler bör ta ansvar för Arjeplogsskola

Idag har många kommuner svårt att klara vård, skola och omsorg. Trots det så kommer utredare på näringsdepartementet med det kontroversiella förslaget att fler kommuner i norr ska ta ett större ansvar för biltestgymnasiet i Arjeplog.
Den här gymnasieutbildningen vid Hornavanskolan i Arjeplog är en regional angelägenhet. Därför bör det övervägas om huvudmannaskapet ska fördelas på andra kommuner både i Norrbotten och Västerbotten. Det anser Carl-Johan Korsås på näringsdepartementet, och överlämnar budskapet till berörda kommunpolitiker att fundera över. Det är i slutrapporten om biltestverksamheten i övre Norrland som regeringens specielle förhandlingsman i biltestfrågor, Carl-Johan Korsås, lägger det kontroversiella förslaget. I rapporten skriver han att den verksamhet som pågår vid biltestgymnasiet i Arjeplog är en viktig och värdefull rekryteringsbas till universitetsutbildningen, men även till kompetensförsörjningen i hela regionen. Frågan som Korsås ställer sig är hur länge Arjeplogs kommun ekonomiskt kommer orka med att ansvara för den här utbildningen. Eftersom gymnasielinjen är en regional angelägenhet finns det anledning att överväga att huvudmannaskapet ska övergå till testregionen. Det vill säga att, utöver Arjeplog så skulle även Arvidsjaur, Älvsbyn, Jokkmokk, Kiruna, Sorsele och Malå kommuner ta ett större ansvar för skolan i Arjeplog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".