Fantasibudget i Arvidsjaur

Just nu sitter många kommuner i budgetförhandlingar inför 2004. Men en granskning som Ekot gjort visar att många av landets kommuner är dåliga på att lägga en budget som stämmer överens med verkligheten.
Särskilt uppseendeväckande är hanteringen i Degerfors, Laxå å Arvidsjaur. Och anledningen är att de här kommunerna under de senaste tre åren haft väldigt stora skillnader i vad man budgeterat och vad som sedan blev det verkliga utfallet. I flera fall har små, väntade överskott istället fallit ut som stora underskott. Arvidsjaur är ett sådant exempel. År 2000 hade man budgeterat ett plus på 192 kronor per kommuninvånare, utfallet blev ett minus på 844 kronor. 2001 förvandlades ett budgeterat plus på 14 kronor per invånare till ett minus på 531 kronor. Störst skillnad blev det förra året då ett budgeterat överskott på 328 kronor, blev ett minus på 864 kronor per kommuninvånare. Det socialdemokratiske kommunalrådet Per Lavander försvarar budgetmissarna med att det under året dök upp oväntade kostnader, som till exempel ökat försörjningsstöd och kostnader för Hotell Laponia.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".