Bilspioner måste stoppas

Biltestföretagen i Norrbotten vill ha statens hjälp att avlysa områden där biltestverksamheten pågår. Allt för att skydda nya bilmodeller från bilspioner, eller paparazzifotografer, som i smyg tar bilder av nya hemliga bilar.

Idén att skydda vissa områden presenterades för näringsminister Maud Olofsson när hon besökte Arjeplog i måndags.

Paparazzifotograferna har blivit ett större problem de senaste åren. Det anser Per-Gunnar Sundström ordförande i biltestentreprenörernas intresseförening.

- Just nu upplever vi det som ett stort problem, som vi inte vet hur vi ska kunna lösa och förbättra situationen. Vi har talat om för näringsministern att här har vi ett problem, ett konkurrensproblem som är bekymmersamt, konstaterar han.

Att avlysa områden där obehöriga nekas tillträde är en idé, en annan är att som Per Gunnar Sundström uttrycker sig neutralisera paparazzifotograferna genom att köpa deras tjänster istället.

- Man köper tjänster som innebär att man inte ägnar sig åt det här. Det är visst bara en handfull spioner som det handlar om som har de kunskap som gör det här möjligt, säger han.

Eftersom Sverige har allemansrätten vilket gör det möjligt för människor att vistas fritt så innebär det konkurrensnackdelar för Sverige och biltestverksamheten, menar Per Gunnar Sundström.

- Samma personer far över hela världen med samma typ av verksamhet. Men man har upptäckt att möjligheterna kanske är allra störst i Norrbotten. I vart fall har vi upplevt att de har varit intensivare senaste åren, menar han.

Bilspionerna som fotograferar och säljer bilder av nya hemliga bilar för stora pengar har upplevs ha blivit mer aktiva. Och det finns en oro att biltillverkare lämnar norra Sverige som testområde på grund av detta.

- Jag vet att det finns företag som är på gång att flytta verksamheten.

Är det på grund av paparazzifotograferna?

- Jajamän, det är uteslutande på grund av det. Det är oerhört viktigt för företagen att få visa sina modeller under egna planerade former och vid rätt tidpunkt. De upplever det här som oerhört besvärande, säger Per Gunnar Sundström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten