Svårt att få bort bilspioner

Paparazzifotografer, som i smyg fotograferar nya och hemliga bilmodeller när de testas i Norrbotten, är ett problem. Nu undersöks möjligheterna att stänga ute dessa personer från testområdena. Men med nuvarande svensk lagstiftning är det inte en helt enkel sak.

- Vi vet inte om det är förenligt med svensk lagstiftning att avlysa så stora områden. För det handlar om delar av kommunerna, under en begränsad tid, säger landshövding Per-Ola Eriksson som arbetar med frågan.

Det handlar i första hand om Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner som har en stor biltestverksamhet. Om det är förenligt med svensk lag skulle då vissa områden under vissa tidsperioder omfattas av fotograferingsförbud eller andra restriktioner. Men det finns många frågetecken anser landshövdingen.

- Vem är det man avlyser det för? Vilka ska ha tillträde dit och vem ska få ha kamera med sig? För vilka grupper avlyser man ett område? Så när man börjar borra i den frågan så visar det sig att det kommer upp en del följdfrågor. Vad det handlar om det är att stänga ute paparazzi, de som är där med kameror och fotograferar bilmodeller, prototyper som är på väg ut på marknaden, säger Per-Ola Eriksson.

Paparazzifotograferna anses vara en liten grupp som har hela världen som sitt arbetsfält. Frågan är så allvarlig för företagen i främst Arvidsjaur och Arjeplog att vissa sägs ha aviserat att till och med lämna Norrbotten som testområde.

- Om det är sant som sägs att de hotar att flytta verksamheten från Norrbotten om det är för mycket av fotograferingsfolket, då är det en allvarlig historia. Men det finns olika signaler, en del menar att det inte är så farligt en del att det är ett stort problem, konstaterar Per-Ola Eriksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten