Piteå räknar bäst i länet

Piteå är den kommun i länet som är bäst på att träffa rätt, när det gäller att göra ekonomiska prognoser och beräkningar för sin verksamhet. Så många som hälften av länets 14 kommuner räknade med mer positiva siffror än vad det verkliga utslaget visade.
De övriga 13 kommunerna uppvisar betydligt större skillnader när det gäller förmågan att få planerad budget att stämma med det verkliga utslaget. Det gäller oavsett om man räknat med plus eller minus siffror. Att man ligger bäst till i länet när det gäller att få prognoserna att stämma med det verkliga utslaget är något som glädjer Piteå kommuns ekonomi chef Mats Berg, men han ser ändå att de kan göra en hel del för att bli ännu bättre. - Vi måste bli ännu bättre på att få budgeten förankrad inom hela den kommunala verksamheten och att personalen får en förståelse för hur viktigt det är med ett väl fungerande prognosarbete, både vad gäller att göra en budget och att senare följa upp densamma, säger Mats Berg. Vad orsaken är att så många av kommunerna räknar fel kan inte Piteå kommuns ekonomichef Mats Berg säga, men han anser att det är oerhört viktigt att man räknar rätt speciellt när man har en ansträngd ekonomi. Att Piteå kommun skulle ha ett annorlunda budgetarbete jämfört med andra Norrbottens kommuner, då man i Piteå lyckas få sina prognoser och budgetar att stämma väl överens med det verkliga resultatet, det tror inte Piteå kommuns ekonomichef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".