De instängda i gruvan på väg upp

En bilbrand i LKAB:S Malmbergsgruva på torsdagskvällen gjorde att åtta personer stängdes inne. De åtta personerna som blev instängda i gruvan fick ta sig upp ur gruvan vid 22.15 på torsdagskvällen.

Strax efter halvfem på torsdagseftermiddagen började en bil brinna på 1070-metersnivån i LKAB Malmbergsgruva och åtta personer blev instängda i en räddningkammare i väntan på att röken skulle lätta och räddningstjänsten släcka branden. Till en början var det en viss dramatik men ganska snart stod det klart att de åtta personerna mådde bra. Strax efter åtta på kvällen kunde de instängda öppna dörren men räddningstjänsten hade då inte kunnat ta sig ner till det brinnande fordonet.

Både LKAB:s och den kommunala räddningstjänsten är på plats för att släcka branden. För att inte riskera brandmännens hälsa avvaktar man med släckningsarbetet. 

Fakta gruvolyckor i Sverige

Senaste gruvolyckan med dödlig utgång skedde i februari i år i LKAB:s gruva i Kiruna, då en 21-åring begravdes under rasmassor 700 meter under jord efter en sättning i berget.I maj 2006 omkom en 27-årig gruvarbetare som höll på med sprängningsarbete i LKAB:s Kirunagruva. Mannen stod i en lyftkorg när en stor sten rasade.I november 2002 omkom en man i 40-årsåldern i en gruva i Zinkgruvan sydost om Askersund. Mannen befann sig på 800 meters djup när han körde på en sten med ett fordon. Mannen slungades av och fick så svåra skallskador att han avled.Under 90-talet omkom sammanlagt fyra personer i gruvolyckor i Sverige.Antalet olyckor i svenska gruvor har minskat kraftigt jämfört med på 60-talet. Då omkom i snitt 15 gruvarbetare om året, antingen i rasolyckor eller i olyckor med arbetsfordon. Ett särskilt svart år var 1953 då hela 27 personer dog. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.