Boden vinner på Luleås bekostnad

Det femtiotal personer som idag serverar maten ombord på Tågkompaniets norrlandståg har blivit uppsagda av sin arbetsgivare, Scandinavian Service Partner, SSP. Orsaken är att Orientexpressen, som ska stå för mathållningen från och med i sommar, har bestämt att dom flyttar verksamheten till Boden.
Orientexpressen lovar att sextio nya jobb ska skapas i Boden. Detta samtidigt som Luleå alltså förlorar cirka femtio arbetstillfällen. När Connex tar över tågtrafiken i juni kommer ett företag som heter Orientexpressen att ta över mathållningen. Det är tredje gången personalen, som jobbar med maten på tågen, får vara med om att bli uppköpta eller övertagna av andra företag. Men enligt de anställda vid SPP har det aldrig sköts så här dåligt. Markus Pettersson är vd för Orientexpressen och han kan förstå personalens frustration, men säger också att det beror på att företaget inte vetat var det ska lägga sin verksamhet. Nu har de dock beslutat att etableringen kommer att ske i Boden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".