Nya ägaren på plats i Sandträsk

Upprustningen och grovstädningen av Sanatoriet i sandträsk har kommit igång. Den nya ägaren Gurkipal Sing, som köpte fastigheten i våras tänker driva turistverksamhet på platsen. Tillsammans med sin bror håller han nu på att se över vilka skador det 13 000 kvadratmeter stora huset har och har börjat åtgärda det värsta.

- Jag vill utveckla fastigheten inom turism, jag vill ha ett hotell eller kurs- och konferenscenter, säger Gurkipal Sing som köpt det tidigare sanatoriet i Sandträsk i våras.

Huset har farit illa de år det stått kallställt och övergivet, men nu har trasiga fönster och dörrar har spikats igen, stuprör och hängrännor har lagats liksom stora hål i marken som tidigare släppt in vatten i källaren.  Även runt om huset har det städats upp och skyltar talar om att det nu finns en ny ägare som tänker starta verksamhet. Skyltarna informerar också om att polisen i samverkan med grannarna ökat bevakningen kring fastigheten för att stoppa vandaliseringen.

Gurkipal Sing berättar att han bor i Oslo där han jobbar som läkare, och att detta inte är hans första fastighetsaffär, men definitivt den största.

- Jag såg den här stora fina fastigheten i en annons och jag har köpt den för att utveckla den vidare. 

När tror du att ni kommer att vara igång här?

- Fastigheten är stor och det är mycket skador invändigt, så det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta och när vi kan komma igång. Det handlar om ett par år.

Vad gör du här nu i sommar?

- Jag är här för att säkra fastigheten från vattenskador utvändigt och för att kartlägga skadorna, säger Gurkipal Sing.

Anna Widén SR Norrbotten