"Det är helt enkelt åt helvete!"

Arjeplogs kommun riskerar att förlora uppemot en miljon kronor eftersom man sedan 2006 missat att skickat vidare sina betalningskrav till inkasso. Kommunens revisorer är starkt kritiska till hur kommunens kravverksamhet har fungerat dom senaste åren.

Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson är bestört över att ett så grov misstag har begåtts.

- Det är helt enkelt åt helvete, sådana här rutiner borde fungera, säger han.

Redan för ett år sedan upptäckte Arjeplogs kommun att man låg ute med en stor mängd fordringar, en revisionsrapport som landade på kommunens skrivbord i våras visade att det handlar om uppemot 2 miljoner kronor som kommunen inte har lyckats driva in. Av dom riskerar man att gå miste om närmare 1 miljon kronor på grund av att skulderna helt enkelt är för gamla.

Men i granskningen visade det sig också att den då egna ekonomichefen Mats Björk var en av alla dom som har skulder till kommunen, det med 15 000 kronor i obetalda dagisavgifter.

- Det är ytterst besvärande att en hög kommunal chefstjänsteman inte betalar sina skulder till kommunen, säger Bengt-Urban Fransson.

Exakt vad som har brustit vet kommunen inte i dagsläget, men förutsätter att kravrutiner och inkassorutiner nu ska fungera.

Sandra Skeppar, SR Norrbotten