Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Planerad vård ställs in vid strejk

Publicerat torsdag 17 april 2003 kl 10.43
Vissa planerade operationer och behandlingar kommer att ställas in vid Piteå älvdals sjukhus och Sunderby sjukhus i nästa vecka. Även Kalix sjukhus kan komma att beröras.
Svenska Kommunalarbetarförbundet inleder sin strejk vid midnatt den 23 april vid 12 avdelningar vid Piteå älvdals sjukhus och Sunderby sjukhus. Cirka 260 undersköterskor inom division Medicinska specialiteter är indragna i konflikten. -Det är ett stort antal händer i vården som faller bort under den vecka som strejken pågår och det får självklart återverkningar på verksamheten. Som ansvariga för hälso- och sjukvården i länet måste vi i första hand tänka på patientsäkerheten. Därför tvingas vi ställa in viss planerad verksamhet. Det säger landstingsdirektör Mona Wilsson. Förändringarna kommer också att beröra verksamhetsområden och avdelningar som inte är direkt inblandade i konflikten. Det handlar om att lösgöra vårdplatser och stötta de avdelningar som får ett stort bortfall av personal. I undantagsfall kan förändringarna också innebära att patienter måste flyttas från ett sjukhus till ett annat. -Våra åtgärder syftar till att mildra verkningarna för enskilda patienter. Det innebär att om det finns en möjlighet att genomföra exempelvis en planerad operation så ska detta göras. Men det kan också innebära att en operation kan bli inställd med kort varsel. Berörda patienter kommer att bli underrättade om detta, säger landstingsdirektör Mona Wilsson. De varslade stridsåtgärderna från Kommunal innebär att samtliga undersköterskor vid internmedicin, avd 35, 61, 62 och 63 samt avdelningarna 31, 41, 42 och 43 vid rehab/reuma tas ut i konflikt vid Sunderby sjukhus. Undantag görs för palliativa enheten och mottagningsverksamhet. Vid Piteå älvdals sjukhus innebär de varslade stridsåtgärderna att samtliga undersköterskor och sjukvårdsbiträden vid rehabiliteringsavdelningarna 2 och 3, avdelningarna för internmedicin 5 och 6 samt dagrehabiliteringen och sjukgymnastiken tas ut i konflikt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".