ICA-krav hot mot glesbygdsbutiker

Handelskedjan Ica ställer nu krav på att alla butiker, också små lanthandlar, ska ha ett visst varusortiment och avancerad teknisk utrustning. Bland annat ska alla butiker ha datorutrustning som kostar cirka 60 000 kronor per år.
Det nya konceptet oroar många små handlare som tror att det kan leda till fler butiksnedläggningar i glesbygd. Men enligt Ica är omprofileringen istället till för att hejda butiksdöden. - Redan idag försvinner 75 till 100 Icabutiker varje år och så kommer det att fortsätta om inget görs, säger Lars Ove Jonnson projektledare Ica. Enligt honom kommer de nya kraven att göra att lönsamheten ökar för de som blir kvar. Vissa handlare tvingas nu bygga ut sina butiker för att leva upp till ICAs krav. Enligt Siv Olsson som sysslar med glesbygdsservice på länsstyrelsen i Jämtland kan mellan 15 och 20 butiker därslås ut av de nya kraven. - Det kommer att bli en kostnadsbeslastning av stora mått för de som lever på marginalen, tror hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".