Förslaget till ny rennäringslag kritiseras

Svenska Samers Riksförbund, SSR, kritiserar förslaget till ny rennäringslag. SSR vill renodla villkoren för rennäringen och avskaffa koncessionsrenskötseln i östra Norrbotten. SSRs ordförande Per-Gustav Idivuoma upprepar gamla kända krav, trots att han bedömer det som politiskt omöjligt att avskaffa koncessionsrenskötseln.
Idag äger ett tusental markägare i Kalix- och Torne älvdalar renar, men villkoren för att de ska kunna ha egna renar på sina marker är att en same med renskötselrätt sköter djuren. Det är det här regelverket som med ett formellt byråkratiskt uttryck kallas koncessionsrenskötsel. SSR vill ha bort koncessionsrenskötseln och det skulle i praktiken innebära att markägarna förlorar möjligheten att hålla renar, en möjlighet som funnits ett par hundra år enligt Harry Grape som är ordförande i markägarnas intresseförening. I förslaget tlll ny rennäringslag finns systemet med koncessionsrenskötsel kvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".