Få skador hos svenska telemarksåkare

Det har blivit allt populärare med telemarksåkning i de svenska skidbackarna. En ny svensk studie visar att svenska telemarksåkare drabbas av relativt få skador. Knäskador, relativt lindriga, är vanligast, följda av bål-, tum och fotledsskador.
Undersökningen bygger på intervjuer med 504 telemarksåkare mellan 10 och 60 år som redogjorde för 17 383 skiddagar fördelade över två säsonger. Antalet rapporterade skador var 6,5 per 1 000 skiddagar, enligt studien som presenteras i Läkartidningen. Mellan 1996 och 2000 ökade antalet telemarksskiddagar i de svenska liftsystemen med 60 procent. Att skadorna är relativt få kan bero på att det handlar om en grupp skickliga åkare, är en av slutsatserna i studien. En annan slutsats är att detaljer i utrustningen är en svag länk. Bland annat behöver bindningens utlösningsmekanism förfinas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".