Norrbotten kan få nya gruvor

Det kan bli tre nya gruvor i Norrbotten och det gäller brytning av järnmalm i Pajala och Svappavaara, och koppar i Arvidsjaur.

Gruvbrytningen i Svappavara kan komma igång redan nästa år.

- Det som hunnit längst av dessa projekt är gruvberget i Svappavaara, som har sin bearbetningskoncession sedan några år tillbaka. Där handlar det nu om att dels lära känna malmen genom den provbrytning, som pågår och dels en prövning i miljödomstolen för att få rätta villkor. Man skulle kunna vara framme för en driftstart någon gång nästa år ur denna myndighetsaspekten i varje fall, sedan är det frågan om företagets timing. Det säger chefen för tillstånds-myndigheten Bergstaten i Luleå bergmästare Jan-Olof Hedström.

- Nästa projekt som är i tillståndsröret är Pajalafyndigheterna, som vi tror att vi ska kunna besluta om bearbetningskoncession för under tidig höst i år, säger han.

- När det gäller Lundin minings fyndighet i Arvidsjaur var vi inte så nöjda under handläggningen med företagets ansökan om bearbetningskoncession. Miljökonsekvenserna var inte tillräckligt beskrivna och det har blivit en liten bakläxa för Lundin mining, som nu håller på att komplettera sin ansökan, säger Jan-Olof Hedström, som tror att de tre projekten ska bli verklighet.

- Senast det öppnades en gruva i Norrbotten var i Pahtohavaare, en lillasyster till Viscaria i Kiruna. Den drevs under början av 1990-talet. Det var det senaste projektet, så det börjar vara ganska länge sedan. Norrbotten som gruvlän är dock på väg tillbaka nu, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista