Plats för nya vindkraftverk i Kalix

Vindkraftssatsningarna i Norrbotten blir allt fler. I Kalix börjar man nu bygga vägar och göra plats för två nya vindkraftverk, en satsning på 100 miljoner kronor.

Den 70 meter höga vindsnurran reser sig som en jätte mitt i skogen. Förut betraktades den som medelstor, men i och med vindkraftens snabba utveckling är den i dag rätt liten i sammanhanget.

Jan-Olov Spegel är vd för Kalix vindkraft, vindkraftsbolaget som redan nu börjar göra plats för nya vindkraftverk i Axelsvik utanför Kalix.

– Vi ska öka produktionen och tycker att det är vettigt att satsa pengar här. Sedan ska vi fortsätta och se om vi kan sätta fler verk på samma plats.

Just nu handlar det om två nya vindkraftverk. Det är en liten satsning jämfört med andra vindkraftssatsningar i Sverige, men i och med att Luleå energi, Concentusgruppen och Billerud Karlsborg gått in som delägare i Kalix vindkraft, finns nu större möjligheter att bygga ännu fler vindkraftverk i området.

Kalix vindkraft har planer för sju vindsnurror kring Axelsvik, men just nu handlar det om att få upp de två som man redan har miljötillstånd och bygglov för.

Sverige har enligt Jan-Olov Spegel legat efter andra länder vad det gäller vindkraft. Något som han menar håller på att förändras.

– Vi har annan energi som gör att det inte har varit så aktuellt. Men nu är det på gång. Nu blir det mycket vindkraftverk, tror Jan-Olov Spegel. 

Elin-Anna Labba SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista