Överkalix

Syntetisk dieselanläggning invigs

På fredagen invigs demonstrationsanläggningen i Överkalix som tillverkar syntetisk diesel. Än är det bara småskalig tillverkning i Överkalix men två anläggningar är sålda utomlands för fullskalig tillverkning av diesel av skogsråvara.

Den syntetiska dieseln tillverkas av skogsråvara. Men det inte de fina stockarna det handlar om utan det som i vanliga fall blir lämnat kvar i skogen, till exempel stubbar, grenar och toppar. Aviosol heter företaget som ligger bakom demonstrationsanläggningen för syntetisk diesel i Överkalix.

- Vi har en marknad som är oändlig, den är hur stor som helst. För oss är det bara att jobba vidare nu och fortsätta utveckla, säger Lars Hedemalm vd för Aviosol.

I Överkalix har det ännu inte tillverkats några större mängder diesel. Men två anläggningar är sålda, en till Norge och en till Tyskland där det ska tillverkas stora mängder diesel.

Varför ska man göra syntetisk diesel?

- De fossila drivmedel vi har idag bidrar till klimatförändringar. När vi gör diesel av förnyelsebar råvara så har vi ju ett koldioxidneutralt drivmedel som inte bidrar till växthuseffekten, säger Lars Hedemalm på Aviosol.

Så småningom är planerna att det i Överkalix ska bli ett kunskapscenter där man ska lära upp de som ska jobba med anläggningarna, ett övervakningscenter eftersom anläggningarna ska fjärrövervakas, men också storskalig tillverkning av diesel i Norrbotten.

- Överkalix ligger bra till för det vi håller på med. Där finns råvaran, och där finns transportlederna både till och från både nord Norge och nord Finland. Det mesta möts i Överkalix. För att behålla initiativet kommer vi att bygga upp anläggningar i Överkalix och se till att kompetensen där, säger Lars Hedemalm på Aviosol som driver demonstrationsanläggningen i Överkalix som tillverkar syntetisk diesel.

Eleonor Norgren SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista