Förlängd nådatid för tomma lägenheter

Nådatiden för de outhyrda lägenheterna i Porjus förlängs. För tre år sedan övertog Statens bostadsomvandling 87 lägenheter i Porjus från det kommunala bostadsbolaget AB Jokkmokkshus.

De tomma lägenheterna skulle få hyresgäster och bygden skulle blomstra. Fem år skulle Porjus få på sig, annars skulle de tomma husen rivas. Nu har tre år gått, men byn får längre tid på sig säger Sten Ekström VD för Statens bostadsomvandling.

- Vi hade en plan fram till 2008, den planen har vi förlängt till 2012. Det betyder att Porjus får lite mer tid på sig, det har inte gått så fort som man hade önskat, säger han. 

I dag är 12 lägenheter tomma, av dessa blev åtta lediga när en utbildning förlagd till Porjus lades ner första juli.

SBO, statens bostadsomvandling har drivit projekt i Holland och Norge för att få hyresgäster. Johnny Thurström är SBO: s fastighetsskötare i Porjus.

- I Hollandprojektet har vi fått två personer som bor i Porjus, som har flyttat hit. Egentligen tre, men en har flyttat till Porsi i Jokkmokks kommun och köpt eget hus, säger han.

I Gällivare och Jokkmokk finns just nu flera stora arbetsplatser därför hoppas Johnny Thurstström att hyresgästerna hittar till Porjus.

- Det är bostadsbrist i Gällivare kommun så där finns inga lägenheter att få tag i. Och så har Akkats kraftstation kommit igång, det är ett stort jobb och det är mycket jobb i Gällivare, säger han.

Högst fem procent av ett bostadsbestånd får stå tomt för att det ska gå runt ekonomiskt säger Sten Ekström som är villig att ge mer tid åt Porjus men det är nödvändigt att lägenheterna får hyresgäster.

- Det tar väl längre tid och man får ha lite mer tålamod. Dock har vi gjort en del åtgärder. Vi är i gång med etapp tre på fjärrvärmen och vi ser resultatet av etapp ett och två vad det gäller ekonomin, konstaterar han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista