Få flyktingar vill stanna i Norrbotten

Flyktingar som blir erbjudna att bosätta sig i Norrbotten tackar i hög utsträckning nej och väljer istället att bosätta sig i storstadsregionerna söderut. Det beror framför allt på att Norrbottenskommunerna är dåliga på att marknadsföra sig.

- Vi har inte fyllt alla platser i Norrbotten som vi har överenskommelse om, säger Torsten Fors som är handläggare för integrationsfrågor på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kommunerna i Norrbotten har tillsammans avtal att ta emot ca 600 flyktingar per år. Men varken 2006 eller 2007 lyckades länet fylla sina platser. Norrland är helt enkelt inte attraktivt.
Men bostäder och jobb finns, det menar Torsten Fors som nu vill att kommunerna ska bli bättre på att marknadsföra sig söderut och ta kontakt med de kommuner som behöver avlastning. Det finns även mycket att göra på hemmaplan på länets egna flyktingförläggningar i Boden, Gällivare och Kiruna för att få nyanlända att stanna kvar i Norrbotten.
- Det handlar om 2100 platser för asylsökande. Av dom är det väldigt få som stannar kvar i Norrbotten och här har kommunerna mycket att göra, säger Torsten Fors.

Han vill att kommunerna ska besöka anläggningarna och informera om vad de har att erbjuda och vilka behov kommunerna har för arbetskraft.

- Många som sitter på våra anläggningar har en enorm kompetens som aldrig blir sedd och då väljer flyktingarna i stället att flytta söderut. Man kan lika gärna vara arbetslös i Södertälje som i Norrbotten, säger Torsten Fors.

Sandra Skeppar SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista