Malmfältsgruppen fungerar bättre nu enligt socialdemokrat

Malmfältsgruppen fungerar bättre under den borgerliga regeringen än under den socialdemokratiska. Det har varit fler möten och konkreta åtgärder, tycker det socialdemokratiska kommunalrådet i Gällivare Tommy Nyström. Han fick i juni äntligen fick svar på frågan, om en helhetslösning för Malmberget, en fråga han ställt under tre års tid.

- Jag hade självklart varit gladare om vår regering hade hunnit med det här. Naturligtvis handlar det om politik och också att de har tagit ett stort ansvar i frågan, säger han.

Malmfältgruppen har funnits sedan 2005 och leds av näringsminister Maud Olofsson. Helhetslösningen för Malmberget, som politikerna ser det, är att hela samhället ska lösas in av LKAB under en längre period. Nu inrättas de så kallade gruvstadsparkerna, som innebär en buffertzon mellan gruvområde och bebyggelse.

- Vi har krävt en helhetslösning med större omtag i Malmberget så att det fortare börjar hända saker och ting och att man inte håller på och racklar med det här smånafsandet, anser han.

Större områden för gruvstadsparker var Tommy Nyströms krav på LKAB.

- Det köpte VD: n, som sa att han går med på att ta större omtag, säger Tommy Nyström, som tycker att han har en mycket god relation med LKAB: s nya VD Ola Jonsson.

- Vid ett tillfälle sa han någonting som värmde. Han sa att är det någonting som du tycker vi gör fel mot befolkningen eller om det är något vi ska försöka hjälpa till med ytterligare, så hör av dig så ska vi se om vi inte kan bidra, säger Tommy Nyström och han hoppas på brytvärd malm under centrala Malmberget.

- Om det nu är så att det finns värdefull malm, vilket jag hoppas, då ser jag att en helhetslösning kommer att påskyndas ytterligare i Malmberget, konstaterar Tommy Nyström.

                                 Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista