Laponiahuset äntligen öppet

Den här sommaren är Laponiahuset i Porjus öppet för turisterna. Huset kostade 10 miljoner att bygga och är tänkt som samlingslokal för Porjusborna och ett nav för turismutvecklingen i området.

Förra året fanns inte tillräckligt med pengar för att hålla huset öppet. Men i år samarbetar Laponiahuset med byaföreningen i Porjus och ett kommunalt bidrag till föreningen har möjliggjort ett öppethållande.

- Det är ett samarbete mellan flera parter, Porjus bya- intresseförening, Jokkmokks kommun, Vattenfall och Laponia Porten, som har sett till att det har kunnat vara öppet. Och så har vi en entreprenör som driver kaféet, säger Ingvar Thor, ordförande i styrelsen för Laponia Porten i Porjus AB.

Vattenfall har en guide som finns på plats i huset reception.

När Laponiahuset invigdes hösten 2006 fanns förhoppningar på att världsarvet Laponia på något sätt skulle få utrymme i huset.

- Vi drog lite växlar på världsarvet Laponia och trodde att länsstyrelsen och kommunen skulle vara intresserade av att ha någon typ av verksamhet här för att informera om världsarvet, säger han.

Den processen pågår fortfarande mellan länsstyrelsen, Gällivares och Jokkmokks kommuner och Naturvårdsverket. Främst vill Ingvar Thor se huset som det nya medborgarhuset.

- Framför allt är det här Porjusbornas hus, det är samlingspunkten för byborna. Det här huset har under åren som gått sedan invigningen använts för konferenser, byamöten, filmvisningar och skolan har haft cirkusföreställning här. Så det är ett levande hus, menar Ingvar Thor.

Laponia Porten Porjus AB ägs av 78 delägare. Det är Boverket, Vattenfall och Sparbanken Nord som betalade byggnationen av huset på drygt tio miljoner.

Ingvar Thor ser gärna att utvecklingen av huset skulle gå snabbare.

- Det här huset började vi prata om år 2000 och det tog fem år innan vi fick finansiering och kunde börja bygga. Det tar sin tid, det går inte så fort som man vill alla gånger, säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista