Tvångsflyttade får välja bostad

I Malmberget sätter LKAB de gamla husen, som kommer i vägen för gruvan, på hjul. Men när Vattenfall flyttar samhällen i Tyskland rivs allt det gamla.

När Vattenfall ska komma åt brunkol bygger företagt upp ett helt nytt samhälle på en ny plats.

- Vi vill att människor ska se omflyttningen som en chans också, säger Marco Bayer, vattenfalls lokala talesman.

- Det är ett stort ingrepp vi gör i människors privatliv när de måste lämna hembygden. Därför ger vi dem möjligheten att välja en arkitekt och planera ett nytt hus som passar perfekt för de behov de har, säger Marco Bayer.

Men blir det inte väldigt dyrt då?

- Det kostar att bygga nytt. Men det kostar mycket pengar att flytta hus också. Och det kan bli dyrare om husen skulle gå sönder i flytten. Men för det första vill folk ha nytt, säger Marco Bayer.

Tyska lagen säger att omflyttningen måste genomföras med samhällsansvar. Och att gruvföretaget ska stå för alla kostnader som uppstår.

Vattenfalls princip är att hyresgästerna inte ska få högre hyra i de nya lägenheterna.

Och att folket ska vara med i alla beslut om det nya samhället. De utbildas i det de behöver kunna och får anlita utomstående experter som Vattenfall betalar.

- Medborgarna ska vara kompetenta att ta besluten. Och det är viktigt att de får neutrala råd, säger Marco Bayer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista