Norrbottningar åker bil i onödan

Varje vecka är det över 100 000 länsinvånare som åker bil trots att man skulle kunna cykla eller åka kollektivt utan större tidsförlust. Det framgår av en ny SIFO-undersökning som gjorts i länet på uppdrag av Folksam.

Den vanligaste anledningen till att norrbottningarna väljer bilen istället för att cykla eller åka kommunalt är att man anser sig ha mycket bagage.

37 procent vill komma direkt från dörr till dörr och 12 procent uppger att man väljer bort cykeln eller kollektivtrafiken för att man tycker att det är obekvämt.

Undersökningen visar att 93 procent, eller drygt 180 000 invånare i Norrbottens län är bilburna. Och över hälften - 59 procent - av dessa uppger att de minst en gång i veckan tar bilen trots att de skulle kunna välja att åka kommunalt eller cykla utan större tidsförlust. Mer än en av fyra uppger att det händer varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista