Avflyttning från Ullspiran tidigare än väntat

De boende på Ullspiran i Kiruna måste utrymma sina lägenheter tidigare än vad de trott. LKAB skriver i ett brev till hyresgästerna att flytten måste påbörjas senast om 1,5 år.

I ett brev meddelar hyresvärden, LKAB:s bostadsbolag FAB, att ”gruvbrytningen medför att avflyttning från Ullspiran måste påbörjas senast 2010”.

Ann-Helen Winnebäck Karlström bor i huset närmast gruvan och är en av dem som tagit emot beskedet.

– Det känns ju inte länge till. Och det kan ju bli ännu tidigare än 2010, säger hon.

De uppgifter LKAB och FAB tidigare gått ut med är att det är 2012-2013 som flytten ska ske, så Ann-Helen har trott att hon skulle få bo kvar längre.

– De har pratat om att det skulle bli om fyra-fem år, säger hon.

Hon och grannarna har fått vecka på sig att svara på en enkät om var i Kiruna de helst vill bo. Kan de tänka sig att betala högre hyra? Hur stor lägenhet vill de ha?

– Man funderar på vilket område vi kommer att hamna i. Och framför allt tänker jag på grannarna. Många av dem är våra vänner och jag skulle vilja ha dem med mig till samma område, säger Ann-Helen Winnebäck Karlström.

Idag finns det inga lediga lägenheter i Kiruna. Ann-Helen tar det ändå med ro.

– Jag tänker att de inte kan slänga ut oss på gatan. De måste fixa en bostad till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista