"Som ett slagfält på medeltiden"

Som ett slagfält på medeltiden. Så beskriver ordningsvakten Markus Larsson det stora slagsmålet i Kiruna i helgen. Tillsammans med en kollega ingrep han i bråket. Under en timmes tid slogs 60 personer. Bland annat användes brädor och järnspett.

Det var två gäng som började slåss klockan två natten mot lördag. Det större gänget var runt 40 Kirunabor mellan 14 och 25 år. Den andra gruppen var ungefär 15 Kirunabor med utländsk bakgrund, mellan 20 och 40 år gamla.

- Det var som man tänker sig ett slagfält på medeltiden. Folk står och skriker mot varandra. Det kastades sten konstant emot varandra. Stämningen var oerhört aggressiv. Alla var jättehatiska mot varandra. När man är beredd att slå folk med tillhyggen och sparka på någon som ligger ned - då är man väldigt arg, säger Markus Larsson.

Han och en kollega var på på väg hem från jobbet som ordningsvakter på en krog när de fick höra att det var bråk på stan. De ringde polisen, men fick veta att Kirunapatrullen var i Gällivare. Så ordningsvaktena gick ut på stan och trodde knappt sina ögon.

- Folk sparkade och hoppade på människor som låg på backen. Så vi ingrep och koncentrerade oss på att hjälpa skadade och ta bort tillhyggen.

Vakterna följde den bråkande folkmassan som drog sig bort från centrum. Slagsmålet fortsatte över villaområden. Folk tog brädor med spik, krattor och järnspett som slagträn.

Polisen har bara fått in en polisanmälan efter bråket, från en kille som träffades av en sten i huvudet. Men den kommer med största sannolikhet att avskrivas enligt polisen eftersom man inte vet vem som kastade stenen.

Ingen blev dock allvarligt skadad i slagsmålet.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista