Skolan i Pello räddas tills vidare

Det blir ingen nedläggning av skolan i Pello. Kommunfullmäktige i Övertorneå beslutade igår eftermiddag att man istället ska försöka driva skolan vidare som ett svensk-finskt EU-projekt.
Skolan i Pello har levt under nedläggningshot länge och så sent som för några veckor sen föreslog kommunstyrelsen i Övertorneå att skolan skulle stängas sommaren 2004. Men eftersom Övertorneå tillsammans med grannkommunen i Finland ansökt om EU-bidrag för en svensk-finsk språkskola och fått ett positivt förhandsbesked från länsstyrelsen, så blev det inget nedläggningsbeslut, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, socialdemokraten Roland Kemppainen. Ansökan till länsstyrelsen gäller ett bidrag på cirka 1,3 miljoner under tre år. Får man pengarna startar den nya skolan som ett projekt redan till hösten och det är tänkt att de svenska eleverna även i fortsättningen ska undervisas enligt svensk skolplan och de finska enligt finsk skolplan. Därutöver kompletteras undervisningen med undervisning i engelska redan från årskurs ett och barnen ska också få möjlighet att utveckla kunskaperna i torndealsfinska. Undervisningen ska bedrivas i båda skolorna, det vill säga både i svenska Pello och finska Pello. Övertorneå har en minst sagt bekymmersam situation för skolan. Fram till 2007 kommer man att tappa en tredjedel av eleverna och Roland Kemppainen ser modellen med en finsk-svensk språkskola som ett möjligt alternativ för fler små byaskolor som annars kanske måste läggas ner. Initiativet till lösningen i Pello kommer från byborna själva som vill rädda kvar sin skola. Den har bara 23 elever i årskurs ett till sex till hösten och hösten 2004 är situationen ännu svårare med bara 16 elever. Om det blir nej till Eu-projektet står skolan i Pello förmodligen inför en nedläggning nästa sommar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".