Många underkända bussar i länet

Mer än hälften av alla tunga bussar i Norrbotten underkänns på den årliga besiktningen, många med allvarliga fel. I Norrbotten var det 55 % av alla bussarna underkändes på besiktigades som förra året. Av dem hade en fjärdedel underkända bromsar, en siffra som hållit sig på ungefär samma nivå under hela 2000-talet.

För att komma tillrätta med till exempel det stora antalet bussar med dåliga bromsar, skulle det behövas fler kontroller under året, det anser Mikael Björklund på Brändöbuss i Luleå som trots det tycker att åka buss är ett säkert färdsätt.

- Jag tycker det. Det kanske beror på vilken buss du väljer, men en buss slutar inte funka bara sådär, jag tycker att du kan känna dig säker, säger Mikael Björklund.

I Bilprovningens statistik från 2007 finns kategorin tunga bussar, vilket innebär en vikt på över 3,5 ton. Där ingår alla bussar i Sverige som går i linjetrafik. Och det ser lika illa ut i hela landet.

Under några veckor våren 2008 genomförde polisen kontroller i bland annat Norrbotten. Polisens flygande kontroll visade att 20 procent av bussarna hade brister i kommunikationssystem och andra synliga delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista