Onödiga mediciner tas bort

Nu tänker landstinget göra något åt problemet med övermedicineringen inom äldrevården. Något som innebär minskade kostnader för landstinget och förbättrad livskvalitet för de äldre.
Som vi berättade i går så får de gamla massor av onödiga mediciner - detta enligt en studie som gjorts vid tre äldreboenden i Norrbotten. Det kostar dessutom landstinget miljoner i onödiga utgifter. Men nu har landstinget startat en systematisk rensning i medicinlistorna på flera håll i länet, enligt primärvårdschefen Bo Westerlund. Patienternas ordinarie läkare får ta hjälp av apotekare och åldringsspecialist för att gå igenom medicinerna. Bo Westerlund tror att det inom ett år ska gå att genomföra systemet i alla kommuner där man inte är beroende av stafettläkare. Det är inte bara landstinget som kan tjäna på det nya systemet. För patienterna kan färre mediciner betyda förbättrad livskvalitet, enligt landstingets studie.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".