Svappavaara

Nya gruvor men inga bostäder

Det kan bli gruvbrytning i Svappavaara igen, dels i det gamla dagbrottet och dels i Gruvberget. Men några lediga bostäder för ny arbetskraft finns inte idag.

Så här säger ortsborna Emmy Stålnacke och Anna Greta Svanhem om byns framtid.

- Jag tror det blir jättebra, men vi har inga bostäder för dem, som vill flytta hit. Man kan ju ha en framtid här i Svappavaara, men då måste det finnas bostäder, säger dom.

Det är LKAB.s dotterbolag Minelco som undersöker möjligheterna att starta gruvbrytning i Gruvberget som ligger en bit från dagbrottet, som tidigare vattenfylldes på grund av olönsamhet.

Eftersom järnmalmspriserna nu har rusat i höjden kan det bli lönsamt att starta gruvbrytning i Svappavaara, men för det behövs arbetskraft. Fast Minelco.s VD Per-Erik Lindvall säger att företaget ska inte självt ordna bostäder.

- Jag ser väl inte vårt uppdrag som att lösa bostadsfrågan i Svappavaara, utan vi koncentrerar oss fullt ut på att utveckla Gruvberget. Förhoppningsvis har detta mycket positiv effekt på Svappavaara, men det är nog andra, som får lösa bostadsfrågan.

Detta blir nu en kommunal fråga, nämligen för Kirunabostäder. Tidigare kallställde man en tredjedel av lägenheterna i bostadskomplexet Ormen Långe på grund av att dagbrottet stängdes och det uppstod överskott på bostäder.

Nu är det tvärtom, nämligen bostadsbrist, men chefen för Kirunabostäder Thomas Eriksson säger att det går att öppna Ormen långe igen. Inom sex månader kan nya bostäder ordnas och det anser han är rimlig framförhållning om det blir inflyttning.

Niklas Jälén SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista