Gott om turister i fjällen

Högsäsongen i fjällen är nu i full gång och trenden med fler turister i fjällen ser ut att hålla i sig. På Saltoluokta fjällstation har det varit så gott som fullbelagt sedan en vecka tillbaka.

Kring den tionde juli varje år fylls fjällstationerna av turister. I Saltoluoktas frukostmatsal köar vandringsturister i rutiga skjortor och underställ, som förbereder sig för turen längs Kungsleden.

Maria Ohlsson är vikarierande platschef på Saltoluokta fjällstation.

- Vi har nästintill fullt nu och haft det den senaste veckan. Vi får vara beredda på att dela ut madrasser till de som inte får plats i sängarna.

Förra året vandrade rekordmycket turister i de svenska fjällen. Hur det ser ut i år är ännu tidigt att säga, i Saltoluokta säger Maroa Ohlsson att de sett en liten minskning.

Men Inger Junkka, chef för Stora sjöfallets turistanläggning, menar att den positiva trenden håller i sig.

- De tre senaste åren, ja egentligen de fyra senaste åren har det ena året slagit det andra. För oss fortsätter det också i år, säger hon. 

Turistsäsongen i fjällen är i full gång fram mot slutet av augusti. I september stänger de flesta fjällstationer.

Trots att årets sommar hittills mest gett mycket snö, ostadigt väder och mer mygg än tidigare år de flesta nöjda.

- Det har varit underbart. Perfekt väder och lagom med vind för att blåsa bort myggen, säger Kjell Frediksson från Stockholm, som varit i Saltoluokta under en vecka.

Rosie Gulblanc, som bor i Paris men kommer från Sverige, tror dock inte att hon kommer tillbaka. Hon har gått dagsturer med Saltoluokta som bas, tillsammans med sin familj.

- Det har varit helt ok, men jag vet inte om jag skulle vilja komma hit igen. Jag är inte någon jättestor vandringsfantast, konstaterar hon.


Elin-Anna Labba SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista