Billigare mat till nyår

Det skenande livsmedelspriset kan vara på väg att vända. Orsaken är att årets skörd väntas bli större i både Europa och USA. Det kyler ner spannmålspriserna, enligt Lantmännen.

– De nya spannmålspriserna beräknas kunna få genomslag på matpriserna vid årsskiftet, säger Margaretha Minser på Lantmännens spannmålsdivision till tidningen Dagens Industri.

Matpriserna har stigit med mellan fem och tio procent det senaste året. På spannmålbaserade produkter har ökningen varit ännu större - mjöl och pasta har blivit upp till 40 procent dyrare.
Prisökningen beror på flera faktorer bland annat dåliga skördar, ökad efterfrågan på spannmål från Indien och Kina och att produktionen av biobränsle tagit fart.

Men om skördarna skulle slå fel i år blir effekten den motsatta det menar Niclas Egmar på Handelsbanken till Dagens Industri.

– Då kommer vi se extrema prisökningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista